Wacht niet tot het nieuwe jaar maar reken nu alvast af met oude (eet)gewoontes. Als je het stap-voor-stap aanpakt, vergroot je de kans op succes. Daarom geef ik je 5 handvatten om zelf mee aan de slag te gaan:

 

Stap 1. Stel een doel

 

Als je je doel duidelijk voor ogen hebt, heeft dat invloed op al je beslissingen. Wat wil jij bereiken? En waarom is dat belangrijk voor je? Schrijf op hoe jij jezelf over een jaar voor je ziet. Tip: een plaatje of foto kan je helpen je doel te visualiseren.

 

Stap 2. Maak een gewoontelijst

 

Maak een lijst van je huidige gewoontes, die je belemmeren om je doel te bereiken. Een hulpmiddel hierbij is om een doorsnee dag te doorlopen. Begin bij het opstaan en ga stap-voor-stap na wat je hebt gedaan. Welke van je gedragingen komen dagelijks terug? Hoe dragen ze bij aan je gezondheid?

 

Stap 3. Bedenk wat je ervoor in de plaats kunt doen

 

Met welke gewoontes ga je het liefst direct aan de slag? Noteer er 3. Beschrijf zo specifiek mogelijk wat je nu doet. Bedenk bij iedere gewoonte een alternatief.

 

Stap 4. Voer stap-voor-stap nieuwe gewoontes in

 

Je bestaande gedrag in één keer veranderen is lastig. De truc is om je doel op langere termijn op te delen in behapbare, kleinere stappen. Dan is je succeskans groter en je motivatie om door te pakken ook! Met welke van de 3 eerder door jouw geformuleerde nieuwe gewoontes ga je aan de slag? Kies er 1 en start direct. Lukt het je om de nieuwe gewoonte 21 dagen onafgebroken uit te voeren? Voeg in dat geval een nieuwe gewoonte aan je lijstje toe. Zo werk je stap-voor-stap aan je te bereiken doel.

 

Stap 5. Bedenk strategieën voor moeilijke momenten

 

 

Je zult ongetwijfeld momenten hebben waarbij je merkt dat je weer in je oude gewoonte vervalt. Ga voor jezelf na op welke momenten je het moeilijk vindt je nieuwe gewoonte vol te houden. En verzin een manier om met deze momenten om te gaan. Sta ook weer even stil bij wat je wilt bereiken en waarom dat belangrijk voor je is.