· 

Volkoren notenontbijtkoek

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Ook als het gaat om tussendoortjes. Hoewel we niet persé een tussendoortje nodig hebben - het is raadzaam om voedzame, volwaardige maaltijden te nuttigen - is een tussendoortje toch ook wel eens lekker. Voor bij de koffie of thee, voor de lekkere trek of na of voor het sporten. Zo kwam ik in de laatste Allerhande een recept tegen voor volkoren notenontbijtkoek. Deze koek bevat vooral veel vezels en onverzadigde vetten wat deze ontbijtkoek tot een veel verantwoordere keuze maakt dan de ontbijtkoek uit de supermarkt. Het maken van deze notenontbijtkoek kost je natuurlijk meer tijd dan het kopen van een kant en klare variant maar geloof me, van de smaak en verzadiging én

het gevoel iets te eten waarvan je weet wat erin zit, word je echt veel blijer.

 

Wat heb je nodig voor ca 12 - 15 plakken:

 

225 gr medjouldadels

3 el honing

250 ml ongezoete amandelmelk

2 el appelciderazijn

300 gr volkorenmeel

5 gr baksoda

1 el gemalen kaneel

1 tl gemalen kruidnagel

200 gr grof gehakte ongebrande, ongezouten notenmix

blender

cakevorm 

bakpapier

satéprikker

 

Hoe maak je het:

 

Verwarm de oven voor op 170 graden. Verwijder de pitten uit de dadels en doe de dadels samen met de honing, amandelmelk en azijn in de blender tot een glad mengsel ontstaat.

Doe het meel samen met de baksoda en de specerijen in een kom en meng goed. Voeg nu het dadenmengsel en de gehakte notenmix toe. Meng dit tot een mooi geheel. Dit is je beslag.

Bekleed de cakevorm met bakpapier (of gebruik een siliconen cakevorm die je licht invet met olie) en schep het beslag erin.

Bak de koek in ca 40-45 min in het midden van de oven gaar. Test na 40 min op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Is deze schoon? Dan is de koek gaar.

Neem uit de oven en laat 10 min afkoelen. Stort de koek hierna op een rooster en laat verder volledig afkoelen en bewaar 'm op een bord met vershoudfolie er overheen. 

 

 

 

 

 

 

Bron: Allerhande 

Reactie schrijven

Commentaren: 0