· 

Mexicaanse bonenschotel uit de oven

Zoals jullie al wel gemerkt hebben, houd ik van simpele, makkelijk te maken en verantwoorde gerechten. Francescakookt.nl is om die reden dan ook echt een inspiratiebron voor mij. Zij maakt makkelijke en lekkere maaltijden die iedereen kan maken. Ik houd van simpel en makkelijk omdat ik (doordeweeks) gewoonweg niet de tijd heb (en maak) om lang in de keuken te staan en verantwoord omdat ik het belangrijk vind dat wij, als gezin, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. En natuurlijk moet het ook nog eens lekker zijn :-) Dit alles vind je terug in deze heerlijke ovenschotel met Mexicaans tintje. De kidney- en zwarte bonen bevatten eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. En ze kunnen ook nog eens een goede vervanger voor vlees zijn. Deze schotel maakte ik met mager rundergehakt maar als je liever vegetarisch eet, kun je dit prima weglaten. Voor de sporters onder ons; eet deze maaltijd niet vlak voor je gaat sporten want anders zou je wel eens last

kunnen krijgen van je darmen... Beter is om dan voldoende tijd

(min. 2 uur) tussen jouw maaltijd en training te houden.

 

Genoeg inside-information, over naar hoe je deze ovenschotel maakt ;-)

 

Wat heb je nodig:

 

1 ui

2 teentjes knoflook

2 rode paprika's

2 tomaten

2 volle tl Mexicaanse kruiden (ik gebruikte de Picadillo kruiden van Jonnie Boer; aanrader!)

300-350 gr. mager rundergehakt

1 blik (400 gr) kidneybonen (afgespoeld en uitgelekt)

1 blik (400 gr) zwarte bonen (afgespoeld en uitgelekt)

150 gr mais (uitgelekt)

125 ml crème fraiche

2 volle el tomatenpuree (je weet wel, uit zo'n klein blikje)

tacochips naturel

100 gr geraspte kaas

olijfolie

zout en peper uit de molen

 

Hoe maak je het:

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de ui en de knoflook heel fijn of doe het in de keukenmachine. Snijd de paprika en tomaat in kleine blokjes. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het uimengsel ca 2 min. Voeg dan de Mexicaanse kruiden toe en bak dit nog zachtjes 2 min mee. Daarna doe je het gehakt erbij en rul dit totdat het gaar is en bak dan de paprika ook nog even 2 min mee.

Zet het vuur wat zachter en schep de tomaat, de bonen en mais door het gehakt en roer dit samen met de crème fraiche en de tomatenpuree goed door elkaar. Laat dit nog even een paar minuutjes doorwarmen en breng op smaak met een beetje zout en peper. 

Schep nu het mengsel in een ovenschaal en steek de tacochips erin met daarover de geraspte kaas.  Zet voor 30 min. in de oven zodat de kaas smelt en de tacochips een mooi bruin kleurtje krijgen. Houd dit wel in de gaten, gaat het te hard, doe er dan een velletje aluminiumfolie over. 

Serveer met een frisse salade en zelfgemaakt guacamole.

 

Voor de guacamole heb je 1 avocado, een halve rode ui, een klein teentje knoflook, wat limoensap en wat chilivlokken nodig. Doe alles in de keukenmachine en meng goed. Heerlijk!

 

Bronvermelding: www.francescakookt.nl