· 

Peperonata

Heb jij dat ook wel eens? Dat je groente hebt gekocht die je bent vergeten en die vervolgens niet zo vers meer is als ie was? Ik wel... Zo lagen er een paar paprika's te lang in mijn koelkast. Overigens kun je paprika's nog het beste op een koele plek buiten de koelkast bewaren, wist je dat? Ik had dus nog een paar paprika's liggen waarvan het schilletje al wat begon te rimpelen en al niet meer zo stevig aanvoelde als toen ik ze kocht. Niet weggooien, dat is zonde! Maar...wat doe ik er dan mee? Het boekje 'Slim zonder pakjes en zakjes' van Karin Kookt helpt me bij dit soort 'vraagstukken' ;-). Want van deze paprika's kun je nog prima peperonata van maken. Hoe zeg je? Peperonata: zacht gestoofde reepjes paprika, Italiaanse stijl. Heerlijk voor bij oven gebakken aardappeltjes en een stukje witvis. Of door de salade. Of als bijgerecht bij de lunch. Of op een geroosterde volkoren boterham. Mogelijkheden genoeg! Trouwens, paprika zit boordevol vitamine C (vooral de rode) en dat kunnen we dit seizoen goed gebruiken. 

 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Bereidingstijd: 10 min

In de pan: 30 min

 

6 paprika’s (2 geel, 2 rood, 2 oranje)

3 tomaten

2 knoflooktenen

1 el gedroogde oregano

snuf chilivlokken of 2 gedroogde peperoncini

olijfolie

zout en peper uit de molen

 

Hoe maak je het:

 

Snijd de paprika’s in lange dunne reepjes, hak de tomaten grof en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een flinke braad- of hapjespan. Fruit de berg paprika’s zachtjes een paar minuten. Schep door de pan, samen met de oregano en chilivlokken, zout en peper. Laat met deksel op de pan op laag vuur 30 min sudderen. Haal evt de laatste 5 min het deksel van de pan zodat het vocht wat kan verdampen.